İlk 4 Yarışında Liverpool’dan Önemli Galibiyet – Kaan Örs

Manchester United-Liverpool

Manchester United sahasında Liverpool’u konuk etti. Karşılaşma öncesinde Manchester ekibi 70 puanla ikinci sırada yer alıyorken; geçen sezonun şampiyonu Liverpool ise 57 puanla altıncı sıradaydı. Beklentilerin uzağında bir sezon geçiren Kloop’un ekibi özellikle önündeki maçları kazanıp ilk dört yarışından kopmak istemiyordu.

MANCHESTER UNITED (4-2-3-1)

Henderson- WanBissaka – Bailly – Lindelöf- Shaw- McTominay- Fred- Rashford- Fernandes- Pogba- Cavani

LİVERPOOL (4-3-3)

Alisson- Arnold- Phillips- Williams- Robertson- Thiago- Fabinho- Wijnaldum- Salah- Firmino- Jota

Özellikle Van Dijk’ın eksikliğiyle savunmada bir türlü istediği düzeni kurmayı başaramayan Liverpool, bu önemli mücadeleye de savunmada yaptığı pas hatasıyla başladı. 5.dakikada Cavani, Alisson’un hatası sonrası müsait pozisyonda golü bulamadı. Ardından Phillips, Fernandes’in etkili şutunu engellemek isterken topu kendi ağlarına yolladı. İlk 10 dakikadan itibariyle sahada üstün olan taraf United’dı. Gol sonrası savunmadan pasla çıkmak isteyen Liverpool’a önde baskı uygulandı. Bu baskıda özellikle Fred’i sık sık hücumdaki prese yardıma giderken gördük.

Manchester’ın üstünlüğü eline alması Kloop için işleri zora soktu. Thiago- Fabinho- Wijnaldum üçlüsünün yaratıcılık konusunda üstünlük sağlayamadığı dakikalarda hücum pozisyonu üretmekte zorlanan bir Liverpool vardı. Hücumdaki bir diğer opsiyon olan Robertson, sol kanatta topla buluştu. Ceza sahası içinde konumlanan Jota’ya hızlı bir şekilde oynadı. Direkt kaleyi düşünen Jota’nın şutu Liverpool için o zamana kadar ki en ciddi gol pozisyonuydu.

Akan oyunda Arnold ve Robertson’un oyuna dahil olması dışında kullanılan duran topların önemi de deplasman ekibi için önem taşıyordu. 33.dakikada Jota ile yakalanan tehlikeli pozisyon sonucu kazanılan köşe vuruşunda Liverpool skoru eşitlemeyi başardı. Skorun eşitlenmesi sonrasında iki taraf da kazandığı topu kaybetmek istemedi. Rakip sahada kaybedilen toplar sonrası sert pres ile topu hemen kazanmak amaçlandı. Özellikle 35 ile 40 arasında iki tarafında sert presine şahit olduk.

( https://www.youtube.com/watch?v=7a2YLuJ6z6k )

İlk yarının uzatma anlarında ise yine bir duran top sonucu Liverpool öne geçmeyi başardı. Arnold’un arka tarafa yaptığı orta sonrası hızlı davranan Firmino takımını 2-1 öne geçirmeyi başardı. Pozisyon esnasında Firmino’ya markaj uygulayan Pogba’nın ayağının kayması, belki de Liverpool adına atılan bu goldeki en önemli sebepti.

İlk yarıda skor üstünlüğünü ele geçiren Liverpool, ikinci yarıya da hızlı başlayan taraf oldu. İkinci devrenin ilk dakikasında rakip savunmaya yapılan baskı sonrası Fred’in pas hatasıyla Arnold topu çaldı. İçeriye çevirdiği topta sonuç alamayan Liverpool, savunmadan topla çıkmak isteyen Shaw’a uyguladığı pres sonucu topu tekrar kazanarak Arnold’a ulaştırdı. Sert şutu çelmeyi başaran Henderson’u seken topta Firmino bir kez daha avlamayı başardı. İkinci devrenin hemen başında Liverpool’un attığı gol sonrası Manchester’ın oyun sistemi istenilenin dışına çıkmaya başladı. Oyun içinde özellikle savunmadan çıkarken yapılan pas hataları Liverpool için çok net pozisyonlara sebebiyet verdi, fakat Jota ve Arnold bu pozisyonları sonuçlandırmayı başaramadı.

( https://www.youtube.com/watch?v=7a2YLuJ6z6k )

Mücadeledeki her şey Liverpool’un istediği gibi giderken hatta Manchester yavaş yavaş oyun temposunu kaybederken, Shaw’ın pası sonrası Fernandes topla orta sahada buluştu ve tek top oynayarak ona markaj uygulamaya gelen Phillips’ten kurtulmayı başardı. Rashford aldığı top sonrası hızlı şekilde Cavani’ye oynayarak ceza sahasına girmeye, Phillips’i geride bırakan Fernandes ise aynı şekilde koşuya başladı. 3’e 3 yakalanılan pozisyon sonrası fark bire indi.

Gol sonrası baskısını arttıran bir Manchester takımı görmeye başladık. Ev sahibi takım rakip ceza sahasına fazla adamla girmeyi hedefledi. Bununla birlikte bazı ciddi pozisyonlar yakalamayı başardı. İleriye kalabalık çıkarken geride eksik adamla yakalandıkları pozisyonlara şahit olduk. Maçın son bölümüne girerken ise Liverpool’un uyguladığı toplu pres sonucu Manchester takımı topu kaybetti.

( https://www.youtube.com/watch?v=7a2YLuJ6z6k )

İleriye çıkmak isteyen Matic’in dengesini öncelikli olarak Salah bozdu. Devamında üç kişinin aynı anda uyguladığı pres sonucu top kazanıldı.Salah’a hızlı oynanan pozisyon sonucunda Liverpool farkı ikiye çıkararak maçı kazanmayı başardı. Salah attığı bu gol sonucu takımının ilk dört umudunu sürdürdü.

Kaan Örs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *