Fransa’da Şampiyon Lille – Kaan Örs

Lille

Fransa Ligi 2020-2021 sezonunda inanılmaz bir çekişmeye sahne oldu ve bu çekişme birçok spor otoritesine göre sürpriz sayılabilecek Lille’in şampiyonluğu ile sonuçlandı. Özellikle Paris gibi kadro kalitesi ve derinliği üst düzey olan bir takıma karşı kazanılan bu zaferde özellikle Galtier’in payı çok büyüktü. Galtier’in takımı, bu sezon toplamda çıktığı 38 maçta, 24 galibiyet, 11 beraberlik almayı başardı.

Diziliş Değişimi

Lille takımı, sezona Rennes mücadelesiyle başladı. Mücadeleye 4-2-2-2 dizilişiyle çıkan Galtier, hiç beklemediği bir oyunla karşı karşıya kaldı. 35’te rakip kırmızı kart gördü. Hemen ardından takım 1-0 öne geçmeyi başardı. Golden sadece 2 dakika sonra bu sefer Lille’den bir kişi atıldı. Oyuncu sayıları eşitlendikten sonra oyun hakimiyeti tamamen rakibin eline geçti. Rennes skoru eşitlemeyi başardı. Maç 1-1 sonuçlandı.

Rennes beraberliği sonrası takımda bazı şeylerin değişmesi gerekiyordu. Galtier öncelikle dizilişi değiştirdi. Daha sonra Ikone’ye kanatta, Burak’a ise forvette şans verdi. Bu sayede daha ikinci haftada Lille aslında ideal kadrosunu neredeyse yakalamış oldu. Değişimin sonucunu Lille, Metz maçında almaya başladı diyebiliriz. Takım ilk defa rakip ceza sahasında 30’dan fazla topla buluşmuştu. Tamamen üstün oynanan oyunda özellikle Ikone-Bamba ikilisinin iç tarafta fazlasıyla konumlanması dikkat çekiciydi. Ayrıca orta sahalar birbirlerine yakın, genç yetenek David bağlantı oyuncusu konumunda, Burak ise en önde konumlanmıştı. Skor Galtier’i tatmin etmese bile oyun Galtier’in istediği hale dönmeye başlamıştı.

( http://arsiv.mackolik.com/Mac-Plus/3424203/Lille-Metz )

Savunma Zafiyetleri

Hücumdaki konumlanma sayesinde; kanat oyuncularının orta sahada bulunması ile bek pozisyonundaki futbolculara geniş bir alan sağlandı. Özellikle hücum yönü gelişmiş olan Zeki, Bradaric ve Reinildo üçlüsü birçok hücum pozisyonunda ileri çıkmaktan çekinmedi. Beklerin hücuma katılması hücum opsiyonlarını arttırmış olsa da savunma anlamında büyük problemler ortaya çıkardı. Rakibin hücuma çıktığı bazı pozisyonlar, geride kalan sağ ve sol bek oyuncuları rahat orta yapılmasına imkân veriyordu. Stoper ikilisindeki oyuncuların da hava hakimiyeti konusunda üst düzey bir performans göstermemesi, Lille açısından korkunç bir istatistiği ortaya çıkarıyordu. Lille bu sezon ligde yediği 23 golün yarısından fazlasını kanatlardan ceza sahası içine yapılan ortalar sonucu kalesinde gördü.

( https://tr.beinsports.com/lig/fransa-ligue-1/ozet/2020-2021/10/brest-3-2-lille-mac-ozeti )

10. haftada oynanan Brest maçında, Pied rakibine uygun bir orta şansı verdi. Bu pozisyonda yapılan orta sonucu Gabriel’in golüyle Lille 1-0 geriye düştü. Maç 3-2’lik Brest galibiyetiyle tamamlanırken, yenilen 3 golün de yapılan ortalar sonucu olması gerçekten dikkat çekiciydi. 

Lille için bir diğer önemli savunma problemi ise sahada yenik duruma düşmekti. Çünkü takım yenik duruma düştüğü mücadelelerde rakibin kapanan savunmasını açmakta çok zorlanıyordu. Böyle bir durumda rakibin savunma oyuncularına sert baskı yapılarak topu kazanmak ilk hedef haline geliyordu. Bir diğer opsiyon ise kazanılan duran toplardı. Fakat ligde geriye düşülen 9 maçın sadece ikisinin kazanıldığını düşünürsek bu iki taktik Lille takımını birçok maçta kurtarmaya yetmedi. Bu 9 mücadelede Lille sadece 10 puan toplamayı başarabildi.

Hücum Aksiyonları

Bir mücadelede ilk golü kalesinde görmek Lille için ne kadar dezavantaj olsa da ilk golü atmak da bir o kadar büyük avantajdı. Bunun ana sebebi ilk gol sonrası rakip tarafın daha çok hücumu düşünmek zorunda kalmasıydı. Hücum anlamında David ve Ikone gibi hızlı oyunculara sahip olan Lille, ileriyi düşünmek zorunda kalan takımlara karşı daha rahat gol pozisyonları bulabiliyordu. Bununla birlikte Lille, ligde öne geçtiği mücadelelerde sadece 6 puan kaybetti.        

( https://tr.beinsports.com/lig/fransa-ligue-1/ozet/2020-2021/23/bordeaux-0-3-lille-mac-ozeti )

Örneğin , Bordeaux maçında rakip tüm hatlarıyla hücumdayken yakalanan kontra sonucu takım farkı ikiye çıkarmayı başardı.

Sezon ilerledikçe oyun Galtier’in istediği hale dönmeye başlamıştı. Takım ilk dakikalarda yaptığı büyük baskı sayesinde golü buluyor ve daha sonra rakibin hata yapmasını bekliyordu. Fakat ilk haftalarda forvetlerinden istediği katkıyı almakta zorlanan bir Lille vardı. Burak ilk golünü 5.haftada bulmuştu. Bu durumu değiştirmek isteyen teknik direktör Strasbourg maçında kadroda küçük bir değişiklik yapmayı denedi. 4-4-1-1 olarak sahaya çıkan Lille, maç içinde Ikone’nin iç tarafa kat etmesiyle birçok hücumda üçlü forvet sistemine dönük bir şekilde oynadı. Oyun ve skor anlamında o zamana kadar en umut veren mücadele sonucunda Lille sahadan 3-0 galibiyet ile ayrıldı. Burak sadece 3 kere şut şansı bulabilmişti. Bu Galtier’in amaçladığı şey değildi. Brest maçında bu sefer Yusuf’u denemeyi tercih etti. 3-2 mağlubiyetle ayrıldıkları karşılaşmada Burak 7 kere şut çekme şansı bulmuştu ve bunlarda ikisinde topu ağlarla buluşturmayı başarmıştı.

Burak’ın hücumda yaptığı katkı dışında, çok önemli bir görevi daha vardı. Top rakip savunmaların ayağında iken, Burak ve David uyguladıkları pres sonucu topu kazanmaya çalışıyorlardı. Buradaki asıl amaç; topu kazanıp gol atmak olsa da Lille bu baskı sayesinde birçok maçta rakibinin geriden oyun kurmasını engellemeyi başardı. Burak ve David dışında, iç tarafta konumlanan Ikone ve Bamba ikilisi de bu preste etkin rol oynayan diğer isimlerdi.

( https://tr.beinsports.com/lig/fransa-ligue-1/ozet/2020-2021/34/lyon-2-3-lille-mac-ozeti )

Bahsettiğimiz baskının en çok rol oynadığı mücadele şüphesiz 3-2 sonuçlanan Lyon karşılaşmasıydı. 2-0 geriden gelen Lille, frikikten attığı gol ile farkı indirmeyi başardı. Savunmada kazanılan top sonrası geriden oyun kurmak isteyen Lyon bir pas hatası yaparak, topu hazır bekleyen Burak Yılmaz’a ulaştırdı. Devamında içeride konumlanan David topu ağlara yollayarak eşitlik golünü atmayı başardı. Son dakikalarda atılan bir diğer gol ile öne geçen Lille, şampiyonluk yolundaki en önemli sınavında forvet ikilisinin mücadelesi çok büyük rol oynadı.

Sansasyonel Lyon galibiyeti sonrası Lille bir hata yapmadı ve sezon sonunda şampiyonluk ipini göğüsleyen taraf olmayı başardı. Özellikle yüksek bütçeye sahip rakiplerine karşı kazandığı bu zaferde Galtier’in payını unutmamak gerekiyor.

Kaan Örs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *