EURO 2020 İtalya’nın Formu – Ahmet Kaan Örs
Euro 2020 turnuvasında İtalya, 3 maçını da kazanarak grubunu 9 puanla lider tamamlamayı başardı. Özellikle çıktığı üç mücadelede de rakiplerine karşı gösterdiği üstün performans birçok spor severin dikkatini çekti.
İTALYA-TÜRKİYE
Turnuvadaki ilk maçında Türkiye ile karşılaşan İtalyan milli takımı maçın ilk dakikasından itibaren oyuna hâkim olan taraftı. 3’lü orta sahada kullanılan Jorginho, Barella ve Locatelli üçlüsünün geçiş oyunundaki sert presi ve belirli zamanlarda stoper ikilisinin de bu prese katılması Türkiye’nin oyun kurmasını engelledi. Yapılan bu taktiksel yönelimin neticesinde rakibine oyun kurma şansı vermeyen İtalya, oyunu tamamen rakibinin ceza sahası önünde oynamayı başardı.
Oyun kontrolünü eline alan takım, hücum organizasyonu olarak da kanatları tercih etti. Karşılaşmanın ilk yarısında Insigne-Immobile ve Berardi-Immobile ikili oyunlarıyla gol arayan İtalya, ilk devrede istediği skoru alamadı. Karşılaşmanın ikinci yarısıyla beraber hücumda bek oyuncularının daha çok rol aldığını gözlemleme fırsatı bulduk.
Özellikle İtalya’nın attığı ikinci gol öncesi, Spinazzola’nın hücuma katılması goldeki büyük paylardan bir tanesiydi. Berardi’nin yaptığı orta esnasında rakip ceza sahasında kendini unutturan deneyimli bek, önemli bir şut imkânı yakaladı.
İTALYA-İSVİÇRE
Gruptaki ikinci mücadelesinde İsviçre ile karşılaşan İtalyanlar, ilk maçtaki kadroyu çok yüksek oranda korumayı tercih etti. Orta sahada uygulanan sert pres anlayışı bu karşılaşmada da devam etti fakat topla oynama oranı ve isabetli pas sayısı ilk maça oranla azalma gösterdi. Bu istatistikte şüphesiz ilk devre ortalarında bulunan golünde etkisi vardı.
Birçok farklı hücum opsiyonu deneyerek gol arayan İtalya için hücumdaki sahte koşular fazlasıyla önem taşıyordu. İsviçre’nin tercih ettiği 3’lü savunma özellikle ilk dakikalarda Immobile’nin topla tehlikeli bölgede buluşmasını engelliyordu. Atılan ilk golde, Berardi’nin içeriye pası öncesi Barella yaptığı koşuyla üç savunma oyuncusunu üstüne çekmeyi başardı ve takım arkadaşı Locatelli’ye müsait bir pozisyon oluşturdu.
Karşılaşmanın ikinci yarısında ise, rakip ceza sahası önünde topla buluşan Barella topu Locatelli’ye yolladı. Locatelli yaptığı etkili vuruş ile takımını 2-0 öne geçirmeyi başardı. Barella’nın topu aldığı esnada Immobile’nin anında içeriye kat etmesi ve bu sayede olası bir vuruş şansında Locatelli için en büyük problem olacak Freuler’i üstüne çekmesi golün oluşumundaki en büyük sebeplerden biriydi.
İTALYA-GALLER
Grubu büyük oranda lider bitirme şansını eline alan İtalya, son karşılaşmasında ise kadroda rotasyonu tercih etti. İlk iki mücadelede ileri üçlüde gördüğümüz Insigne, Berardi ve Immobile yerini Chiesa-Bernardeschi-Belotti üçlüsüne bıraktı. Sakatlığı sebebiyle ilk iki maçta oynayamayan Verratti ise bu karşılaşmada ilk 11’de kendine yer buldu. Özellikle önceki maçlarda gördüğümüz orta sahadaki sert pres anlayışının Verrati’nin katılımıyla farklı bir seviye kazandığını söyleyebiliriz.
Verratti gibi ilk 11’de kendisine ilk defa şans verilen Pessina ise birçok hücum pozisyonunda ceza sahasına yönelerek takımı için şut opsiyonu olmayı başardı. Kullanılan duran topta ise Pessina’nın öne doğru hızlı koşusu karşılaşmadaki tek golü getirdi.
Pessina ve Verratti’nin üstün orta saha oyunu dışında özellikle karşılaşma içinde birçok pozisyonda Chiesa ve Bernardeschi’nin yer değiştirdiğini gördük. Özellikle bu pozisyonda karşılaşmaya sağ kanat olarak başlayan Bernardeschi sol kanatta topu kazanmayı başardı. Aynı esnada ise Chiesa ters kanadı olan sağ kanatta konumlandı. Maç içinde birçok kez yapılan bu değişim, Galler kalesinde tehlikeli pozisyonlara sebep oldu. 55.dakikada ise Bernardeschi’nin yine ters kanatta yaptığı pres sonrası Ampadu’nun yaptığı sert müdahale Galler’in 10 kişi kalmasına sebep oldu.
GENEL İSTATİSTİKLER
İTALYA | RAKİPLERİ | |
Toplam Şut | 60 | 12 |
Toplam İsabetli Şut | 19 | 2 |
Toplam İsabetli Pas | 1531 | 952 |
Toplam RCS | 88 | 32 |
AHMET KAAN ÖRS