Juventus – Milan – Kaan Örs

JUVENTUS-MILAN

Serie A 35.hafta mücadelesinde Juventus sahasında Mılan’ı konuk etti. Karşılaşma öncesi iki takımında puanları eşit konumdaydı. Özellikle ilk dört yarışında olan iki takım için bu maç hayati önem taşıyordu. Pirlo bu kritik mücadelede 4-4-2 dizlişini tercih ederken, Pioli 4-2-3-1’ den vazgeçmedi.

Karşılaşmaya daha hücuma yönelik başlayan taraf ev sahibi ekip Juventus’tu. Birçok mücadelede olduğu gibi oyunu rakip yarı sahaya yığmayı hedeflediler. Özellikle ileride yapılan yan paslar sonrası risk bölgesinde topu Morata ve Ronaldo’ya ulaştırmak takımın ilk hücum opsiyonuydu. Milan ise bu taktik karşısında, rakibine topu vermekten çekinmedi. Kendi yarı sahasında yapılan paslarda rakibinin top kaybetmesini bekleyerek, ilk olarak savunmada pozisyon vermemeye yönelik bir yapıyla sahada bulundu.

Milan’ın düzgün savunma yerleşimi ve çizgiyi bozmaması Juventus’un oyun sistemini bozmaya başlamıştı. Yapılan uzun süreli paslar sonucu takım birçok pozisyonda topu kaybetmiş, hızlı ileri çıkma yeteneği olan Hakan ve Diaz’a birçok pozisyonda taktik fauller yapılmıştı. Pirlo bu kapalı savunmayı çözmek için yaratıcılık konusunda belki de en yetenekli mevkii olan beklere umudunu bağlamıştı. Özellikle Cuadrado daha fazla ileride görünmeye başladı. Hücum sırasında McKennie içe kat ederek, hızlı oyuncuya istediği açık alanı vermeye çalıştı. Bununla birlikte Sandro ve Chiesa’nın ikili paslaşmalarla hücuma çıkmaya çalıştığını birçok pozisyonda gördük.

( http://arsiv.mackolik.com/Mac-Plus/3467417/Juventus-Milan )

Maç sonu ortalama pozisyonlara baktığımızda 16 numaralı Cuadrado’nun sağ kanat gibi konumlandığını görüyoruz. Ayrıca 14 numaralı McKennie ise orta saha gibi konumlanmış bulunuyordu.

Bu hücum anlayışlarının yanı sıra Juventus için yapılan ortaların önemi çok büyüktü. Özellikle içeride Ronaldo ve Morata gibi hava hakimiyeti yüksek olan iki oyuncuya sahip takım rakibinin ceza sahasına maç boyu 27 defa orta ile girmeye çalıştı. Fakat yapılan yüksek sayıda ortaların sadece dördünde isabet bulunabildi.

Özellikle maçın 30.dakikasında kullanılan korner sonucu, kaleci Donnarumma boşa çıktı. Müsait pozisyonda kafa vurma şansı yakalayan Chiellini bu atağı sonuçlandıramadı. Bu pozisyon Juventus adına maçın belki de en net pozisyonuydu.

Rakibine topu vermeyi tercih eden Milan ise, orta sahada yaptığı sert pres ile rakibinin top kaybetmesini amaçladı. Özellikle Hakan ve Saelemaekers ikilisi savunmada arkadaşlarına birçok defa yardıma geldi. Kazanılan toplarla hızlı çıkarak tehlikeli pozisyon yakalamak Milan’ın hücum opsiyonlarından biriydi.

( http://arsiv.mackolik.com/Mac-Plus/3467417/Juventus-Milan )

Özellikle Hernandez, oluşturulan boş alan sayesinde takımı adına hücumda tehlike yaratmaya çalıştı. Ayrıca maç sonu pozisyona baktığımızda kanat ikilisinin iç tarafta konumlandığını görebiliyoruz. Topun kazanıldığı dakikalarda ise Ibrahimovic genelde geriye gelerek takımı için pas opsiyonu olmayı tercih etti.

Kazanılan hızlı hücumlarla rakip kalede birçok defa tehlike yaratan Milan’ın bir diğer hücum kozu ise, rakibi gibi duran toplardı. İlk yarının uzatma dakikalarında Juventus kalecisi topu kontrol etmekte zorluk yaşadı. Topu kazanan Diaz hücum yönüne göre sol taraftan mükemmel bir vuruşla takımını 1-0 öne geçirmeyi başardı.

İlk devrenin sonunda alınan bu skor sonucu ikinci yarıya daha rahat çıkan bir Milan vardı. Öncelikli hedefi kalesini savunmak olan Milan önde baskıya ara vermedi. Yaratıcılık konusunda çok zorlanan rakibine karşı kazandığı toplarda Ibrahimovic’e uzun oynayarak yeni fırsatlar bulmaya çalıştı. 58’de penaltı yakaladılar. Kessie değerlendiremedi. Ibrahimovic sakatlandı, yerine bir diğer hava tehlikesi Rebic oyuna girdi. Juventus rakip ceza sahasına girebilmek için Kulusevski hamlesini yapmayı tercih etti. Fakat bu seferde Bennacer bunu engellemek için bazı pozisyonlarda bir stopermiş gibi rol aldı.

Maçın kırılma anı ise, 78.dakikada gerçekleşti. Juventus’un baskısının her dakika biraz daha arttığı bu dakikada Bennacer’in kısa pasında Rebic topu aldı. Etrafındaki çok sayıdaki rakip oyuncuya rağmen mükemmel bir dönüş sağladı. Devamında harika vuruşuyla farkı 2’ye çıkardı. Juventus bu gol sonrası gerekli reaksiyonu veremedi ve tamamen oyun disiplininden koparak dört dakika sonra yine bir duran top sonrası kalesinde üçüncü golü gördü. Karşılaşma 3-0 Milan’ın üstünlüğü ile sonuçlandı.

Juventus bu sonuç sonrasında ilk dört yolunda çok büyük bir yara aldı. Artık üstünde bulunan Napoli, Milan veya Atalanta’nın puan kaybetmesini beklemek zorunda. Özellikle üst sıralardaki takımlara karşı gol bulma sorunu hala çözülemedi. Milan ise aldığı üç puan ile Şampiyonlar Ligi yolunda önemli bir avantaj eline geçirdi.    

Kaan Örs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *