İspanya’nın EURO 2020’deki Performansı ve Beklerin Oyuna Katkısı (Kaan Örs)

İSPANYA

Avrupa Şampiyonası E grubunda İsveç, Polonya ve Slovakya ile mücadele eden İspanya, gruptan çıkmayı başardı. İlk iki mücadelesinde sahadan galibiyet ile ayrılamayan Matadorlar, son maçta aldığı 3 puan ile grubu İsveç’in ardından ikinci sırada tamamladı.

İspanya-İsveç

Gruptaki ilk karşılaşmasında İsveç’i konuk eden İspanya, karşılaşmaya 4-3-3 dizilişiyle çıkmayı tercih etti. Busquets’ in eksikliği sebebiyle orta sahada Rodri-Pedri-Koke üçlüsünü gördük. Yüksek paslaşma yüzdesi ile İspanyollar topa sahip olan taraftı. Maçın genelinde rakibine fazla şut şansı vermediler. Bununla birlikte, hücumda birçok şut denemesinde bulundular.

İspanya için karşılaşmadaki ilk hücum opsiyonu kanatlardan ve orta sahadan ceza sahası içine yapılan ortalardı. Bu ortalarda, özellikle kanat forvet konumunda oynayan oyuncuların içe kat etmesi dikkat çekiciydi. Bu taktik İspanya’ya birçok pozisyon kazandırmış olsa da gol bulmalarına yetmedi.

Buradaki pozisyonda rakip ceza sahası önünde pas trafiğinin ardından Pedri, hücum yönüne göre soldan hareketlenen Alba’ya uzun bir pas yolladı. Aynı esnada, ceza sahası içine yakın konumda bulunan Sarabia ve Moreno ise iç tarafa koşu yapıyorlardı. Maç içerisinde birçok kez tekrarlanan bu hücum organizasyonu ilerideki maçlarda İspanya’ya çok şey kazandıracaktı.

İspanya-Polonya

İkinci karşılaşmadaki rakip Polonya’ydı. Topla oynama oranı ve başarılı pas sayılarına baktığımız zaman ilk maçın benzeri istatistikler ortaya çıktı. Fakat bu pas trafiğinin oluşmasında önemli katkıları bulunan stoperler, bu karşılaşmada Polonya hücum hattının presiyle karşılaştı. Savunmadan oyun kurmakta zaman zaman zorlanan İspanya, yapılan bazı top kayıpları sebebiyle kalesinde ciddi pozisyonlar yaşadı.

Kadro seçimi konusunda çok büyük bir değişiklik yapmayan Enrique, hücumda Torres yerine Moreno’yu tercih etti. Karşılaşmanın neredeyse tamamında üstün olan İspanya öne geçmesine rağmen Lewandowski’nin golüne engel olamadı. Oyun ve istatistik anlamında rakiplerinden çok üstün olan takım, ilk iki maçlar sonunda 2 puanda kaldı.

İlk karşılaşmada olduğu gibi, özellikle Alba’nın bulunduğu kanattan ceza sahasına birçok orta denemesi gerçekleştirildi. Bu denemelerde içeride kalabalık olmayı hedefleyen İspanya’da kanat forvetlerin iç taraftaki konumlanması çok önemliydi. İkinci yarının son dakikalarında yakalanılan bu pozisyon bu konumlanmanın en önemli örneklerindendi.

Kanatlardan ve orta sahadan yapılan yüksek ortaların dışında, özellikle bu karşılaşmada yerden ortalarda dikkat çekti. İsveç karşılaşmasında çizgiye inerek orta yapan kanat forvetler, Polonya’ya karşı içe kat eden bir anlayış sergilediler. Özellikle Torres’in yerine ilk 11’de şans bulan Moreno, bu anlayışa uygun oyunculardan biriydi. Moreno’nun içe kat ederek yerden attığı pas sonucu İspanya turnuvadaki ilk golünü atmayı başardı.

İspanya-Slovakya

Gruptaki son karşılaşmasında Slovakya ile karşılaşan İspanya, taraftarının önünde artık galibiyet almak istiyordu. İlk maçlarda forma şansı bulamayan Busquets ve Azpilicueta bu karşılaşmada ilk 11’de kendilerine yer buldular.

İlk iki maçtaki taktiksel yönelimi devam ettiren Enrique, bu karşılaşmanın ilk dakikasından itibaren üstün olan taraftı. Önce 12’de Morata penaltı kaçırdı. Ardından ceza sahası içine yapılan ortalar ile gol arandı. Bu pozisyonlarda İspanyollar sonuç alamasa da 30.dakikada Dubravka’nın büyük hatası sonrası 1-0 öne geçmeyi başardılar. Oyun anlamında sahada etkili olmakta zorlanan Slovakya bu gol sonrası direncini kaybetti. Sahadan 5-0’lık bir yenilgiyle ayrıldılar. Bu sonuçla İspanya grubu 5 puanla ikinci tamamlamayı başararak son 16’da Hırvatistan’ın rakibi oldular.

3.golün yakalandığı bu pozisyonda, yine ceza sahası içinde kalabalıklaşan bir İspanya hücum hattı dikkat çekiyor. Oyun kurma yeteneği olan Alba ise yaptığı asist ile atılan golde önemli rol oynadı.

İspanya-Hırvatistan

Son 16 turunda Hırvatistan karşısına çıkan İspanya belirli bölümlerde sahada üstünlük kurmak konusunda zorluk yaşadı. Maçın ilk dakikalarında Simon’un yaptığı hata sonrası 1-0 geriye düştüler. Turnuvada ilk defa bir karşılaşmada geri düşen İspanya’da bu gole cevap Sarabia’dan geldi. İlk devre sonucunda beraberliği yakalayan İspanyollar, ikinci devreye hâkim olarak başladı.

Bu zamana kadar neredeyse her maçta bekleri sayesinde gol veya pozisyon bulan İspanya, 57.dakikada Azpilicueta ile öne geçmeyi başardı. Gol öncesinde Azpilicueta öncelikle aldığı topu hücum yönüne göre sağ tarafa aktardı. Daha sonrasında ise koşusunu kesmeyerek ceza sahası içinde konumlandı. Ferran Torres’in yaptığı etkili orta sonrası ise takımını öne geçirmeyi başardı. 76’da ise Ferran Torres attığı gol ile farkı 2’ye çıkardı.

Bundan önce karşılaştığı 3 rakibine karşı da fazlasıyla üstün oynayan İspanya, kalesinde fazla pozisyon vermemişti. Hırvatistan maçına kadar sadece 3 tane şut kalesine isabet etmişti. Ayrıca tek gol yemişlerdi. Hırvatistan önce atak yönüne göre sağ taraftan Modric ile içeri girdi. İçeri çevrilen top ile fark bire indirildi. Ardından Polonya’nın attığı golün bir benzeri ile skor eşitlendi ve karşılaşma uzatmalara gitti.

Uzatmaların ilk devresinde ise Dani Olmo’nun ortası öncesinde, uzun boylu Hırvatistan stoperleri ceza sahasına yönelen Ruiz ve Oyarzabal’a markaj uygulamayı tercih ettiler. Morata ise en arkada fiziksel olarak üstün olduğu Brekalo ile eşleşti. Brekalo’nun gelen hava topunu uzaklaştıramaması sonucunda Morata ile İspanya tekrardan öne geçti. Bu golden sadece 3 dakika sonra yine Dani Olmo’nun ortasında bu sefer Oyarzabal topla buluşmayı başardı. Oyarzabal’ın etkili vuruşuyla fark ikiye çıktı. Özellikle uzatmalardaki iki golünde Brekalo’nun marke ettiği oyunculardan gelmesi dikkat çekiciydi.

Aldığı bu skor ile İspanya çeyrek finalde İsviçre’nin rakibi oldu. Son iki karşılaşmasında toplam 10 gol atmayı başaran İspanya’nın, oynadığı 4 mücadeledeki istatistikleri ise dikkat çekiyor. 

 İspanyaRakipleri
Toplam Şut Ortalaması17,75  6  
İsabetli Şut Ortalaması7,25  2,5  
Gol Beklentisi Ortalaması3,155  1,4975  
Rakip Ceza Sahasında Topla Buluşma Ortalaması38,25  10,75  
İsabetli Pas Ortalaması710,5  209,5  

(Tablodaki verilerde Maçkolik maç sonu istatistiklerinden faydalanılmıştır.)

Kaan Örs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *