İlk İstanbul Bileti City’nin – Kaan Örs

MANCHESTER CITY-PARIS SAINT GERMAIN

Şampiyonlar ligi yarı final rövanş mücadelesinde Manchester City sahasında PSG’yi ağırladı. Ev sahibi takım ilk maçta aldığı 2-1’lik galibiyet sonrası avantajlı bir şekilde maça çıkmıştı. Paris ekibi ise ilk maçta alınan yenilginin yanı sıra, Mbappe gibi önemli bir oyuncusundan yoksun şekilde zorlu deplasmana çıkmak zorunda kaldı. Mbappe ağrıları sebebiyle bu karşılaşmada forma giyemedi.

Karşılaşmaya özellikle ev sahibi ekibin sert bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. İlk iki dakikada rakibini 3 kere faule maruz bıraktı. Paris ekibinin önde baskısına karşı, kilit paslarla ileriye çıkmayı tercih ettiler. Rakibinin geride hata yapmasını bekleyen City, atacağı uzun paslarla rakip savunmayı dengesiz şekilde yakalamayı amaçladı.

11.dakikada Ederson’a kısa pas ile dönüldü. Bu sırada kalabalık halde prese kalkmayı hedefleyen Paris takımı, kalecinin uzun ve etkili pasını gözden kaçırdı. Ederson’un pasında kendini unutturan Zinchenko hızlı şekilde atağa çıktı ve atak yönüne göre sol kanatta topla buluşmayı başardı. Savunmada dağınık yakalanan Paris’te Marquinhos, Zinhenko’ya doğru hareketlendi. Florenzi ise iç tarafta konumlanan Foden’a yöneldi. Foden’ı iki kişinin marke etmesi sonucu, geriden gelen DeBruyne boşta kaldı. Belçikalı yıldızın çektiği şut sonrası seken topu Mahrez tamamlayarak takımını 1-0 öne geçirdi.

1-0 sonrası büyük bir avantaj kazanan City, topu daha çok rakibine vermeyi tercih etti. Bundan önceki maçlarda birçok kez gördüğümüz stoperlerin orta sahaya kadar gelip top aldığı görüntüden uzak kaldılar. Uzun bir süre sonra maç sonunda rakibinden daha az topla oynadıklarına şahit olduk. Rakibinin tur için gole ihtiyacı olması sebebiyle, Paris’in hücuma kalabalık çıktığı dakikalarda topu kazanıp karşı atak gerçekleştirmek istediler.

Bu amaçlarını belirli pozisyonlarda gerçekleştirdiklerini söyleyebiliriz. Özellikle ilk devrenin sonlarına doğru Paris’in ilerde kaybettiği top sonrası dörde dört şekilde hücuma çıkma fırsatları oldu, fakat bu pozisyonu değerlendiremediler.

Benzer bir hızlı atak şansını ise 63.dakikada yakaladılar. Foden’in getirdiği topta, DeBruyne koşusunu kesmeyen arkadaşını tekrar gördü. Karşılaşma içinde birçok kez ileri çıkmak zorunda kalan sol bek Diallo, Mahrez’in gerisinde kaldı. Foden boş olan arkadaşını gördü ve Mahrez takımını 2-0 öne geçirip finalin kapısını araladı.

Paris ekibi ise tur için en az 2 gole ihtiyaç duyarak maça başladı. Bu sebepten dolayı ilk dakikadan itibaren top rakibindeyken baskı yapmayı tercih etti. Mbappe’nin yokluğunda özellikle Neymar’a çok fazla yük düşmekteydi. Birçok defa içeriye koşular yaparak sol tarafta konumlanan Diallo’yu müsait pozisyona çıkartmayı amaçladı. Aynı şekilde diğer kanatta oynayan DiMaria ise, sağ bek pozisyonundaki Florenzi’ye uygun pozisyon sağlamak için birçok kez içeriye kat etti.

Şekildeki pozisyonda Diallo sol tarafta topla buluşarak içeride konumlanan arkadaşlarına topu ulaştırmak istedi. Fakat hava toplarında Paris’in başarılı ismi Icardı’ye net bir pozisyon hazırlandığını söyleyemeyiz. Maç boyunca 23 kez orta yapan Paris, bu ortaların sadece ikisinden isabet bulabildi.

Benzer bir şekilde kazanılan korner sonrası DiMaria sol tarafta konumlandı. Duran top sebebiyle hava toplarında önemli bir silah olan Kimpembe ve Marquinhos ceza sahası içindeydi. DiMaria’nın yaptığı etkili orta sonrası kafa vurmayı başaran Marquinhos direğe takıldı.

Ayrıca Paris birçok pozisyonda toplu halde hücuma çıkmaya çalıştı. Bu baskıları ilk golü yemelerine sebep olsa da yaptıkları baskıyla rakibinin geride top kaybetmesini sağlamak istediler. Yapılan kalabalık şekilde pres sonucu kolay bir gol bulmak Paris’in hücum opsiyonlarından bir tanesiydi.

Yapılan presin sonucunda 18.dakikada Paris ciddi bir gol fırsatı yakaladı. Topu hızlı şekilde oyuna sokmak isteyen Ederson, riskli bölgedeki Silva’ya oynamayı tercih etti. Top kontrolünü sağlayamayan Silva’dan topu DiMaria kazandı. Müsait pozisyonda DiMaria’nın şutu dışarı çıktı.

Yakalanılan bu iki önemli pozisyonu sonuçlandıramayan Paris, sahadan 2-0 mağlubiyet ile ayrılarak Şampiyonlar Ligi’ne veda etti. Gole fazlasıyla ihtiyaç duydukları bu mücadelede rakip ceza sahasında 24 kez topla buluşmalarına rağmen hiçbir şutta isabet bulamadılar. Ayrıca Mahrez’in ikinci golü sonrası oyun disiplininden tamamen koptuklarını söyleyebiliriz. 69’da Di Maria inanılmaz bir hareket sonrası direkt kırmızı kart gördü. Bundan sadece iki dakika sonra Verratti rakibine sert bir müdahalede bulundu. Sarı kart sonrası itirazlarına devam etmesi dikkatlerden kaçmadı.

Turun iki ayağında galibiyet alan Manchester ekibi ise çok uzun bir süre sonra Şampiyonlar Ligi finaline gitme hakkı kazandı. Özellikle bu karşılaşmada engellediği ortalar, kestiği toplar, girdiği ikili mücadeleler ile Dias fazlasıyla dikkat çekti.

Kaan Örs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *