NAPOLİ-LAZİO – Kaan Örs

Napoli-Lazio

İtalya Serie A liginde, Napoli ile Lazio karşı karşıya geldi. Bu haftaya kadar Napoli 60, Lazio ise 58 puan kazanmıştı. Karşılaşma öncesi iki takımın da form durumuna bakarsak; Napoli son 6 maçta 13 puan, Lazio ise 15 puan toplamıştı. Özellikle ligi ilk dört sırada bitirmek isteyen Napoli ve Lazio için bu maçın önemi çok büyüktü.

Napoli birçok maçta olduğu gibi yine 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya çıktı. Lazio ise uzun süredir değiştirmediği 3-5-2 dizilişini korudu. Demme’nin eksikliğinde Bakayoko kendine ilk 11’de şans buldu.

Karşılaşma beklenildiği gibi yüksek tempoda başladı. Öncelikli olarak 3.dakikada Napoli bir korner atışı kazandı. Pozisyon devamında Lazio, Lazzari ile ikiye iki hücuma çıkma şansı buldu, burada Lazzari içerideki Alberto’yu düşünmeyerek kendi şut şansını kullanmak istedi. Hysaj’ın ceza sahası içindeki müdahalesinde Lazio penaltı bekledi fakat VAR daha öncesinde Savic’in, Manolas’a yaptığı sert hareket sebebiyle hakemi uyardı. Hakem pozisyonu tekrar izleyerek Napoli lehine penaltı kararı verdi. Insigne penaltı vuruşu sonucu takımını 1-0 öne geçirmeyi başardı.

Erken gol ardından Lazio biraz daha hücumu düşünmek zorundaydı, takım halinde ileri çıkmak istediler. 12.dakikada hücumda çoğalmaya çalışırlarken ise top kaybı yaşadılar. Pozisyon devamında Insigne ters kanatta Mertens’e uzun bir top yolladı, Mertens maç içinde birçok kez ceza sahasına girmesiyle bilinen Politano’yu gördü. Sağ çaprazdan etkili bir vuruş yapan Politano farkı 2’ye çıkardı. Napoli ilk 12 dakika içinde 2 gol bulduktan sonra hücumda risk almaktan vazgeçti. Riskli paslardan kaçındılar. Topu ayaklarına aldıkları zaman genel olarak yerden oynamayı tercih ettiler. Kanat oyunu konusunda üstün olduğu rakibine karşı kanatlardan hücuma çıkmayı seçtiler. Lazio ise daha kolay çoğalabildiği orta sahadan hücum pozisyonu aramayı denedi. Özellikle Savic ve Alberto’nun birkaç pozisyonda ceza sahası içine girip şut denemeleri yaptığını gördük. İçeride Immobile’yi topla buluşturmaya çalıştılar, fakat Napoli savunması Immobile’ye etkili şut çıkarma fırsatı vermedi. Bunun dışında skor 2-0’ a geldikten sonra geriden oyun kurmak isteyen Lazio’da Leiva stoper mevkiine gelip birçok pozisyonda bu sorumluluğu üstlendi. Ayrıca Lazio önde baskıyı arttırdı, bununla birlikte uzaktan şut imkanları kazandı. Rakibinin yaptığı önde baskı karşısında Napoli hızlı şekilde topu kanatlara ulaştırmayı denedi. Bu denemelerin başarılı olduğunu söyleyebiliriz, özellikle Politano birçok kez riskli bölgede topa sahip oldu.

Skor avantajını eline alan Napoli takımında, karşı tarafın en etkili silahı olan Immobile’ye baskı şiddeti her geçen dakika arttı. Özellikle 38.dakikada art arda deneyimli forvetin iki şutunda da savunmada 5 kişinin Immobile’nin etrafını sardığını gördük. Bu pozisyonda Immobile küçük bir sakatlık geçirdi, hatta ilk devrenin uzatma dakikalarında Acerbi değişiklik işareti yaptı. Fakat Immobile ikinci devre oynamaya devam etti. İlk devre bu şekilde sona erdi.

İkinci devre başlarken teknik direktörler ilk yarıdaki kadrolarını korumayı tercih ettiler. Maçın kırılma anı ise 51.dakikada yaşandı. Radu içeriye mükemmel bir orta kesti, maç başından beri Immobile’yi mükemmel şekilde marke eden Koulibaly deneyimli forveti kaçırdı. Karşı karşıya pozisyonda Immobile kaleciyi geçemedi. Bu pozisyonun hemen devamında ise Hysaj önce topu uzaklaştırmak amacıyla Insigne’ye yolladı, ardından koşusunu kesmeyerek hücuma çıktı. Arkadaşından topu isteyerek Marusic ve Leiva’yı üstüne çekti. Bu sayede Insigne için daha rahat bir şut imkânı oluşturacaktı. Insigne topu aldığında pozisyonunu kaybeden Leiva’dan basit bir şut fake ile sıyrıldı ve etkili vuruşuyla farkı 3’e çıkardı.

Maç bu şekilde bir hal aldıktan sonra Lazio tarafı önce Leiva yerine Cataldi’yi oyuna sürdü. Bu değişiklikten 5 dakika sonra ise Alberto ve Fares oyundan alındı, Pereira ve Lulic isimleri kullanıldı. Bu değişiklikler ile etkinliğini neredeyse tamamen kaybetmiş orta sahanın hareketlenmesi amaçlandı. Fakat bu hamleler Lazio’ya kısa vadede istenilen etkiyi yapmadı. Skor avantajını tamamen eline geçiren Napoli orta saha ve savunma anlamında rakibine üstün gelmeyi başardı.

Orta saha ve hücumda istenilen üretkenlikten uzak Lazio takımının ayrıca savunması oyun disiplininden tamamen kopmuştu. İkinci golde Insigne’nin savunma arkasına attığı top ve üçüncü goldeki kademe hatasının yanı sıra 64.dakikada kullanılan taç atışı sonrası Zielinski ceza sahası yayına yerden bir orta çıkardı. Napoli’nin tek santrafor mevkiinde oynayan Mertens’e hiçbir baskı yapılmadı. Bunun sonucunda Mertens etkili vuruşunda farkı 4’e çıkardı.

Karşılaşma neredeyse rölanti moduna girmişken, savunmadan topla hızlı çıkmak isteyen Zielinski, Acerbi’nin presi sonrası topu kaybetti. Hücuma yönelmiş olan Lorenzo Immobile’ye yetişemedi. Bitiriciliğini konuşturan Immobile farkı 3’e indirdi. Risk almak istemeyen Gattuso; Manolas, Politano ve Mertens’i oyundan aldı. Yerlerine sırasıyla Rrahmani, Lozano ve Osimhen’i sahaya sürdü. Lazio’nun 4-1’den sonra en önemli hücum opsiyonu, topu Immobile’ye ulaştırmak oldu. 72.dakikada topla buluşan Immobile’ye Lorenzo faul yapmak zorunda kaldı. Etkili yerden kazanılan serbest vuruş sonrası Savic fakı 2’ye indirdi.

Zamanı iyice daralan Lazio pres şiddetini arttırarak rakibine hata yaptırmak istedi, fakat Napoli istenilen hatayı yapmadı. 79.dakikada topa sahip olan Lazio ise artık tüm riskleri alarak stoperlerle hücuma çıkmak istedi. Acerbi geriden oyun kurma görevini yüklenmişken, Lozano’nun presi sonucu hatalı pas verdi. Savunmada eksik yakalanmış Lazio savunmasını Lozano’ nun pası sonrası büyük umutlarla transfer edilen Osimhen avladı ve maç skorunu belirlemiş oldu.

Maç istatistiklerine baktığımız zaman; Napoli’nin 5 gol atmasına rağmen gol beklentisinde 1,5’nin altında kaldığını görmekteyiz. Bununla birlikte rakip ceza sahasında topla buluşma sayılarında ise Lazio’nun 42-15’ lik bir üstünlüğü bulunmakta. Fakat rakip ceza sahasında birçok kez topla buluşan Lazio, gol beklentisinde 1,7’ nin üstüne çıkamadı.

Lazio için beklenmedik bir mücadele olduğunu söyleyebiliriz. 12 dakika içinde 2-0 geri düşmeyi beklemiyorlardı. Bununla birlikte belki de en çok erken hamleye ihtiyaç duydukları maçta, Inzaghi covid virüsü sebebiyle kenarda bulunamıyordu. Erken gelen gollere gerekli reaksiyon 72.dakikada gelebildi. Özellikle Insigne ve Mertens’i ceza sahası dışından attığı iki golde savunma hatası çok büyüktü. Hysaj ve Lorenzo’nun bindirmelerine çare bulunamadı. Lazio’nun en güvendiği mevkii olan orta saha, üretkenlik konusunda beklenilenin altında kaldı. Bu skorla birlikte Lazio 58 olan puanını yükseltemedi ve dördüncü Juventus’la arasında bulunan 8 puanlık farkı indiremedi. Fakat Lazio’nun Torino ile oynanmamış bir maçı bulunuyor. İlk dört yolunda önemli bir maçı kaybetmiş olsalar da eksik olan maçlarını kazanıp tekrar yarışa ortak olmak isteyeceklerdir. Kalan 7 maçlık fikstürde özellikle Milan ve Roma mücadeleleri dikkat çekmekte. Özellikle son iki maçında 8 gol yiyen Lazio’nun başta bu iki maç olmak üzere önündeki maçlara hazırlanırken savunma performansını dikkate almasını bekliyorum.

Napoli ise çok zorlu bir fikstürden çok iyi sıyrıldı. Son 7 maçında Milan, Roma, Juventus, Inter ve son olarak Lazio’yla karşılaşan takım toplam 16 puan topladı. Juventus ile puan farkını ikiye indirmeyi başardı. Kazandıkları bu ivme ile devam edebilirlerse sezonu ilk dörtte bitirme ihtimallerinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Kazanılan bu önemli mücadelenin yanı sıra Mertens, attığı gol ile kulüp tarihinin Serie A’ da en çok gol atan oyuncusu konumuna yükseldi.

KAAN ÖRS

( https://twitter.com/sscnapoli )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *