Liverpool’a Newcastle çelmesi – Ahmet Dursun

Liverpool-Newcastle United

Liverpool ilk 4 sıra hedefi için çok kritik bir maça çıktı, Newcastle karşısında. Önündeki iki rakibi olan West Ham ve Chelsea’nin karşı karşıya geleceği haftada Kloop’un öğrencileri, 3 puanı ceplerine atıp yollarına devam etmek istiyorlardı. Maça da Kloop , 4-2-3-1, zaman zaman da 4-2-4 olarak dizilecek şekilde çıktı. Salah – Mane – Firmino – Jota 4’ü birden sahadaydı.Alman teknik adam, genelde bu hücum hattıyla sahaya çıktığında, Salah’ı forvete Firmino’yu forvet arkasına koyarak Mane ve Jota’yı kanatlara koyuyordu.Ancak bu maçta Jota’yı forvete koyup Salah ve Mane’yi kanatlarda bıraktı.Steve Bruce’un Newcastle’ı ise maça 3-5-2 ile başladı. Forvet ikilisinden biri ise Allan Saint-Maximin oldu.

Maça Liverpool baskın şekilde başladı, Newcastle’ın ise bu pozisyonda çizgi halinde 6’lı olarak dizildiği görülüyor.3.dakikada ceza sahasına havadan gelen topu mükemmel bir ilk dokunuşla kontrol eden Mohammed Salah, çok sert bir vuruşla ağları sarstı. Golden sonraki kısımda da Liverpool bir çok gol pozisyonu yakaladı ancak bu fırsatları değerlendiremedi.Liverpool, ilk yarı boyunca savunmayı çok önde kuran , hücumcu bir yapıdaydı.

Newcastle ise Liverpool’un bu hücum ağırlıklı oyunundan faydalanarak , rakip defansın arkasına sarktı.Bazı önemli pozisyonlar bulan Steve Bruce’un öğrencileri, bu pozisyonları gole çeviremedi.

İlk yarıda Liverpool’un gole çok yaklaştığı anlardan birinde , Steve Bruce’un öğrencileri savunmada hata yaparak eksik yakalandılar. Ceza sahası içinde Jota-Salah-Firmino-Mane 4’lüsüne karşılık 3 siyah beyazlı oyuncu görüyoruz. Ancak buradan gol çıkmadı.

Maçta dikkat çeken oyunculardan biri Allan Saint-Maximin’di. Maç boyunca 15 kez adam geçme girişiminde bulunan Maximin , bunların 8’inde başarılı oldu. Bir maçta 8 adam geçme çok fazla rastladığımız bir istatistik değil. Bu yönden çok etkili bir maç çıkardığını söyleyebiliriz.Tabii ki bu kadar çok denemeyle beraber 11 top kaybı yaptığını da göz ardı edemeyiz. İki istatistikte de sahanın lideri olmayı başardı Fransız oyuncu. Maçın ilk yarısında Liverpool takım olarak 5 başarılı dripling yaparken , Saint-Maximin tek başına 5 başarılı dripling yaptı.

İkinci yarı çok farklı bir hikayeye sahne oldu. İkinci yarının başında Newcastle’ın net bir pozisyonu dışında maç durağandı. Jurgen Kloop, ilk yarıda kalelerinde verdikleri pozisyonları göz önüne alarak takımı biraz daha geride konumlandırdı. Ancak böyle olunca hücum gücünden kısmış oldu ve hücum oyuncuları rakip kaleden uzaklaşmış oldu. Bu durumda defansın verimini arttırıp pek pozisyon vermemesi iyi olsa da , rakip kalede de pek pozisyona giremediler.

İkinci yarıdaki bu pozisyonda Trent Alexander Arnold rakip yarı alanında topla giderken , Newcastle savunmasının tam yerleşemediğini görüyoruz.Sol çaprazda ellerini açan Jota bomboş durumda gözüküyor.Ancak Trent topu oraya yollamaya çalışsa da iyi bir top atamadığı için Newcastle savunması topu karşıladı.

Yine Newcastle savunmasının dengesiz yakalandığı bir kare.Mane sol çaprazda ve yanında iki siyah beyazlı oyuncu görüyoruz. Diğer tarafta ceza sahası içinde gözüken oyuncuların da 1-1 eşleşme yaptıklarını ancak bir Liverpool oyuncusunun boş şekilde ceza sahasına doğru geldiğini görüyoruz.Mane burada kaleyi düşündü ve pozisyondan sonuç alınamadı. Burada Newcastle savunmasının doğru iş yaptığını söyleyebiliriz.Mane’yi 2 kişi ile kapatıp ,soluyla şuta zorladılar.

Uzatma dakikalarında maç daha çok Liverpool ceza sahasında geçti. Newcastle hücum ederken 11 Liverpool oyuncusu da kendi yarı alanında gözüküyor.

Maçın son dakikaları enfes bir mücadeleye sahne oldu. Uzatma dakikalarında Wilson ile golü bulan siyah beyazlılar , golün elle oynama kararı ile iptal olması nedeniyle yıkıldılar.Ancak uzatmaların son saniyelerinde ceza sahasına atılan yüksek topu  Dwight Gayle çok iyi indirdi ve top ceza sahasında Joe Willock’da kaldı. Genç oyuncunun şutu ise defansa da çarparak ağlara gitti. Willock, son 3 Premier Lig maçında sonradan girerek 3 gole imzasını atmış oldu.

Son dakikadaki bu pozisyonda ceza sahasına yüksek gelen top sırasında, Liverpool savunmasındaki Fabinho ve Ozan rakiplerini kontrol ediyor gözüküyor ancak çok da yakından savundukları söylenemez. Bu hücum sırasında da baktığımızda Liverpool takımı 7 kişi ile savunmada gözükürken , siyah beyazlılar 5 kişi ile hücum ediyor. Kloop’un öğrencilerinin doğru bir savunma şeklinde olduğu söylenemez.Yüksek topun geldiği noktada 3 Liverpoollu var. Topa çıkan oyuncuyu çıkarırsak diğer iki oyuncu , top indirildiği anda oyuna etki edemeyecekleri bir durumda kalıyorlar.

Nitekim top Willock’a indikten sonra Willock , topu kontrol edip vuruş yapacak vakti rahatlıkla buluyor.Ozan ve Fabinho ise o sırada şutun önüne kapatmaya çalışsalar da top kendilerine çarparak ağlara gidiyor.

Bu maçtaki puan kaybı Liverpool’u çok derinden yaralamış oldu.Hem Şampiyonlar Ligi potasına girebilmek için çok önemliydi hem de bu hedefteki 2 rakibi karşılaşırken, bu maçtaki puan kaybını kimse hesap etmiyordu. Newcastle da zaten son 3 maçta aldığı 7 puanla , küme düşme potasından uzaklaşarak rahat nefes almıştı. Burada da 1 puan alarak son haftalardaki formlarını sürdürdüler.

Liverpool takımı 2021 yılında iç sahada oynadığı maçlarda 146 şut atmış. Bu istatistikte ligin en büyük gücü Manchester City’nin (183) ardından ikinci sıradalar. Bununla beraber 2021 yılında yine iç sahada en az gol atan 2.takım oldu kırmızılar. 146 şutuna karşılık sadece 4 gol bulabilen Kloop’un öğrencileri, bu istatistikte de Fulham’ın(3 gol) ardından 2.sıradalar.

DAVUT AHMET DURSUN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *