ATALANTA-JUVENTUS- Kaan Örs

ATALANTA-JUVENTUS

İtalya’da 31.hafta mücadelesinde Atalanta, Juventus’u konuk edecek. Bu mücadele öncesi Juventus 62 puanla 3.sırada, Atalanta ise 61 puanla 4.sırada bulunmakta. İtalya’da ilk dört takımın şampiyonlar ligine direkt gittiğine düşünürsek ve Napoli’nin 59 puanla 5.sırada bulunduğunu göz önüne alırsak şampiyonlar ligi yarışı için fazlasıyla önem taşıyan bir maç olduğunu söylememiz mümkün. Maç öncesi Juventus’ta Bernardeschi ve Ronaldo eksik. Bonucci ise riske edilmemiş, kendisine yedeklerde yer bulmuş. Atalanta tarafında ise Romero kart cezalısı konumunda.

Öncelikli olarak Pirlo son 5 maçta olduğu gibi yine 4-4-2 dizilişiyle sahaya çıktı. Fakat bu son 5 mücadelede sağ bek 2 kere, sol bek ve sağ kanat ise 3 kere değişti. Bunun yanı sıra birçok bölgede farklı oyuncular deneyen Pirlo, son iki maçtır bozmadığı Bentancur-Rabiot ikilisini değiştirmedi. Buna karşın Gasperini ise son 5 maçın dördünde kullandığı 3-4-1-2 dizilişiyle sahaya çıktı. Alıştığımız Toloi-Palomino-Romero üçlüsünden Romero’ nun eksikliği sebebiyle Djimsiti kendine sahada yer buldu.

(https://www.mackolik.com/mac/atalanta-vs-juventus/c0m5edy2lcfs9l5u8tpn9n9qs )

Maça bek olarak başlayan Cuadrado ilk dakikadan itibaren hücum pozisyonlarında kanat mevkisine geldi. Bununla birlikte McKennie’ yi zaman zaman 10 numara pozisyonunda gördük. Top rakipteyken ise Cuadrado’nun bek pozisyonuna geçmesiyle Juventus 4-4-2 pozisyonunu almaya devam etti. Juventus hücum opsiyonu olarak özellikle Cuadrado ve Sandro’nun kanatlarından ilerleyerek, oynanacak ikili hızlı paslaşmalarla içeri girmesini amaçlamış bir görüntü ortaya koydu. Bu sayede Gasperini’nin 3’lü savunma sistemi çözülecekti. Maç esnasında defalarca kez Cuadrado ve Sandro kendi kanatlarından bindirmeler yaptı fakat 3’lü stoper sisteminin yanı sıra Gosens ve Maehle’nin risk bölgelerinde hata yapmamaları Juventus’un bu taktiğini sonuçsuz bıraktı.

Atalanta ise maçın ilk devresinde risk bölgesine geldiği zaman topu fizik gücü ve hava hakimiyeti yüksek olan Zapata ile buluşturmaya çalıştı. Bu taktikteki amacın bir kafa topu ile Zapata’ ya gol attırmak veya indirilecek bir top ile Pessina ve Muriel’in etkili bir pozisyonda kalması olduğunu düşünüyorum. Fakat Atalanta ilk bölümde maçı daha çok kendi yarı sahasında kabullendiği için ancak 23.dakikada Zapata’ya bir kafa vuruşu imkânı yaratabildi.

Bunların yanı sıra iki takımda ilk yarı topu kendi ayağında görmek istedi. Bu sebeple savunmadan kısa pasla çıkışları birçok kez gördük. Bununla birlikte 40.dakikada Gollini’den bir pas hatası geldi fakat yerleşik Atalanta savunması Juventus’a gol şansı vermedi. Benzer şekilde bir pas hatası ise 23.dakikada geçiş oyunu esnasında Chiellini’den geldi. Pessina çok net pozisyonda golü bulamadı. Bu ilk devre boyunca belki de maçın en net pozisyonuydu. 34.dakikada ise yapılan ortada Maehle topun kontrolünü sağlayamadı ve pozisyon devamında Morata karşı karşıya kaldı. Morata’nın kaçırdığı bu pozisyonda özellikle Palomino’nun kapattığı alanın çok değerli olduğunu düşünüyorum. Saydığımız bu 3 pozisyonda bireysel hatalardan kaynaklı gerçekleşti. İki teknik direktöründe ilk tercihlerinin sonuç vermemesi oyunu biraz da bireysel hatalara yöneltti. Bireysel hatalar sonucu oluşan pozisyonlar dışında 37’de savunmada pas yapan Juventus’ta Szczesny bir boşluk gördü ve hızlıca Dybala’ya oynadı. 3’e 3 yakalanılan bu pozisyonda Dybala’nın iki seçeneği vardı, bu isimler Morata ve McKennie’ydi. Atalanta savunmasında Palomino, Morata’ya markaj uyguladı. Bununla birlikte Djimsiti Dybala’ya doğru yöneldi ve bu sayede Dybala boşta olan McKennie’yi gördü. Djimsiti ve Palomino ikilisinin burada McKennie’nin şutunu riske ettiğini düşünüyorum. Bu sayede Dybala ve Morata gibi gol atma alışkanlığı yüksek olan iki oyuncunun şut çekmesi bir şekilde engellenmiş oldu.

İkinci devre ise birkaç pozisyonda Zapata’nın kanat mevkisine çıktığını gördük. Fakat Juventus savunması pozisyonunu korudu. Özellikle ikinci devre DeLigt-Chiellini ikilisi pozisyonlarını bozmadı. Buna karşın Palomino-Djimsiti-Toloi üçlüsünden Toloi ileriye çıkmaya başladı fakat bazı zamanlar deRoon, bazı zamanlar ise Freuler bu boşluğu kapattı. Dakikalar ilerledikçe hücumlarda yaratıcılık düştü. Juventus yaratıcılık konusunda Cuadrado’nun bireysel yeteneğine, Atalanta ise Zapata’nın fizik gücüne bağımlı kaldı.

(http://arsiv.mackolik.com/Mac-Plus/3467376/Atalanta-Juventus)

Gasperini hamle tercihlerinde Ilicic, Pasalic ve Malinovsky’i kullandı. Bu değişikliklerle ileriyi hareketlendirmeyi amaçladı. Pirlo ise Kulusevski, Arthur ve Danilo’yu kullandı. Çıkan oyuncularla birlikte Juventus’un 3-5-2 sistemine döndüğünü söyleyebiliriz. Bununla birlikte Cuadrado’ya daha rahat hareket imkânı amaçlandı. Atalanta ise pozisyon açısından kısır geçtiğini söyleyebileceğimiz bu mücadelede gol şansını uzaktan şutlara bıraktı. 85.dakikada duran top şansı yakaladılar. Malinovsky sert vurdu, kornere çelindi. Hemen ardından kullanılan kornerde Malinovsky ceza sahası yayının biraz uzağında topla buluştu ve Sandro’ya çarpan top ağlarla buluştu. Bu pozisyondan sadece bir dakika önce etkili bir şut çıkartan Malinovsky’e karşı bir baskı uygulandığını söylememiz güç olur. Bu gol aynı zamanda maçın skoru oldu.

Maç skoruna baktığımız zaman genel olarak ortada bir maç geçtiğini söyleyebiliriz. Orta isabet oranı dışında iki tarafın birbirine büyük bir üstünlük kurduğunu söylemek güç olur. İki tarafta gol beklentisinde 1’in üstüne çıkamadı.

(Atalanta-Juventus şeklindedir.) ( http://arsiv.mackolik.com/Mac-Plus/3467376/Atalanta-Juventus )

Bu skor ile Atalanta şampiyonlar ligi vizesine bir adım daha yaklaştı. İlk 9 maçta sadece 14 puan toplayabildiği bu sezonu an itibariyle ikinci bitirme ihtimali bile bulunuyor. Juventus ise kâbus gibi bir sezon geçirmeye devam ediyor. Hemen hemen her sezona favori olarak başlayan Juventus artık dördüncü sırada bulunmakta. Ayrıca Napoli ile 3, Lazio ile 4 puan farkı var. Napoli bu akşam İnter’i konuk edicek. Lazio ise Torino ile erteleme maçı oynayacak. Bu 3 takım arasındaki sıralama nasıl sonuçlanır kestirmemiz zor ama Juventus ve Pirlo’yu kolay bir sürecin beklemediği açık.

AHMET KAAN ÖRS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *