Valencia – Barcelona – Kaan Örs

VALENCİA – BARCELONA

İspanya La Liga 34.hafta mücadelesinde Valencia sahasında, Barcelona’yı konuk etti. Karşılaşma öncesinde son beş maçta galibiyet alamayan Valencia kötü gidişine son vermek istemekteydi. Barcelona ise kaybettiği Granada maçını telafi ederek, liderlik yarışında kayıp vermemek için üç puan parolasıyla sahaya çıkmıştı.

Valencia son haftalardaki kötü sonuçlar aldığı 4-4-2 dizilişinden vazgeçerek, bu önemli mücadelede 5-3-2 dizilişiyle sahaya çıkmayı tercih etti. Orta sahada görmeye alıştığımız Racic-Soler ikilisinin yanında Wass görev yaptı. Rakibi Barcelona ise, son iki maçında olduğu gibi 3-1-4-2 dizilişini kullandı. Kadrodaki son maçlara göre en büyük değişiklik Mingueza yerine Araujo’nun yer almasıydı. Ayrıca Barcelona teknik direktörü Koeman yerine kenarda Schreuder takımı adına görev yaptı.

Özellikle son zamanlardaki formu ile Barcelona, karşılaşmaya topa hâkim bir şekilde başladı. Bununla birlikte rakip ceza sahası önünde uzun süreli paslaşmalarına şahit olduk. Bu uzun süreli paslaşmalarla Valencia’nın savunma çizgisini bozmak maçtaki ilk plandı. Valencia ise rakibinin kalabalık halde savunmaya çıkmasında faydalanarak, kontra atak şansı aradı. Barcelona’nın bir diğer savunmadaki zaafı olan duran toplar ise Valencia’nın hücumdaki bir diğer kozuydu.

Hızlı pas taktiğiyle Barcelona oyunu ilk dakikadan itibaren rakip sahaya yığmayı başardı. Özellikle Griezmann ve Messi’nin bu paslaşmalara yardım etmek amacıyla zaman zaman ceza sahası yayına çıkarak bağlantı oyuncusu olarak görev yaptığını gördük. Takımın forvet pozisyonundaki oyuncularından birisi pas yardımı için kendi bölgesinden ayrıldığı anda, deJong ve Pedri ceza sahası içinde konumlanmaya çalıştı bu sayede rakibin 5’li savunma sisteminin dengesi bozulacaktı. Bu orta saha ikilisinden özellikle deJong maç boyunca bu koşularına devam ederek takımı için hücumda çok önemli rol oynadı.

Özellikle bu pozisyonda Griezmann ve Messi’nin ceza sahası dışında, Pedri ve deJong’un ise ceza sahası içinde yerleştiğini görmekteyiz. Forvetlerin orta sahaya çıkması ile Valencia, savunma çizgisini kaybetti. Griezmann’ın ara pasında deJong sakin bir şekilde topu Pedri’ye yolladı. Pedri müsait pozisyonu golle sonuçlandıramadı.

Barcelona için bir diğer önemli hücum opsiyonu, Lenglet ve Araujo’nun hücuma katılması ile orta bölgeden fazla adamla atağa çıkmaktı. Bu taktik sayesinde Valencia’nın bekleri Gaya ve Correia iç tarafta konumlanacaktı ve böylece Alba-Dest ikilisi uygun pozisyonda topla buluşabileceklerdi.

Şekildeki pozisyonda Alba’ya gelen ara pasında Correia’nın fazlasıyla geride kaldığı görüyoruz. Yalnızca üç oyuncuyla ortadan hücum eden Barcelona, Valencia savunmasında 6 kişiyi üstüne çekmiş bulunuyor. Ayrıca Correia’nın yaptığı hatanın benzerini aynı pozisyonda 14 numaralı Gaya, Dest’e karşı yapmış bulunuyor. Bu pozisyonun devamında Alba içeride konumlanan arkadaşlarını tercih etti. Eğer ters kanatta müsait bulunan Dest’i düşünseydi sonuç farklı olabilirdi.

Maçı Valencia açısından değerlendirmek gerekirsek; rakibinin gücünün farkında olarak sahaya çıktılar. Oyunu geride kabullendiler. Topa hâkim olmak isteyen rakibine, topu vermekten çekinmediler. Rakibinin ileride top kaybetmesini bekleyerek, hızlı kontra ataklara çıkmayı tercih ettiler. Özellikle hızlı hücumlarda ilk tercih topu Guedes’e ulaştırmaktı. Yakalanılan bazı tehlikeli kontra atak pozisyonlarında Guedes’in kilit paslarına şahit olduk.

Barcelona’nın hücumda yaptığı top kaybı sonucunda, Valencia’nın bir hızlı hücumunu görüyoruz. Geride az adamla yakalanan Barcelona’ya karşı, Valencia takımı 3’e 3 gol fırsatı yakaladı. Guedes’in kilit pasında Gaya pozisyonu değerlendiremedi.

Topla fazla oynama şansı olmayan Valencia için bir diğer gol fırsatı ise duran toplardı. Özellikle bundan önceki maçlarda fazla sayıda bu şekilde gol yiyen rakibine karşı eline geçen duran topları iyi değerlendirmeye çalıştılar. Kullanılan duran toplarda ceza sahası içinde hızlı yer değişimi sayesinde gol aradılar.

Duran topların bu kadar önemli olduğu bir mücadelede, Valencia 50.dakikada kullandığı köşe vuruşunda gole ulaşarak 1-0 öne geçti. Bu pozisyonda golü atan Paulista, yaptığı koşu sayesinde Lenglet’ten kurtuldu. Savunma arkasına yapılan ortada rahat şekilde topa vurarak, eline geçen şansı çok iyi değerlendirdi.

Barcelona’nın 3-2 kazandığı mücadelede bireysel olarak özellikle deJong’a değinilmesi gerektiğini düşünüyorum. Maç boyunca içeriye koşular yapmaya devam etti. Bu koşuları sonucunda; önce 57’de içeriye hızlı kat etmesiyle takımına penaltı kazandırdı, daha sonra 63.dakikada sol kanattan yapılan ortaya etkili kafa vurmayı başardı. deJong’un kafasında seken topu Griezmann tamamlayarak takımını 2-1 öne geçirdi. Özellikle şampiyonluk yolunda bu kadar önem taşıyan bir mücadelede üstüne düşeni fazlasıyla yaptığını söyleyebiliriz. Barcelona öne geçtikten 6 dakika sonra kazandığı serbest vuruşta Messi’nin etkili vuruşuyla farkı 2’ye çıkardı. 3-1 sonrası maçtaki tempo düştü. 83.dakikada Soler’in uzaktan etkili vuruşuyla Valencia farkı 1’e indirse de bu mücadeleden puan almayı başaramadı.

Karşılaşma sonucunda Barcelona puanını 74’e yükseltmeyi başardı. Lider Atletico Madrid ile puan farkını ikiye indirerek, gelecek hafta oynayacakları maç öncesinde motivasyon kazandı. Valencia ise galibiyet hasretini 6 maça çıkararak kötü gidişini durduramadı.  

Kaan Örs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *